اشتغال مساله اصلی کردستان (مصاحبه)
آمارهای فصلی از نرخ بیکاری در کردستان نشان میدهد برای رسیدن به توسعه، ابتدا باید این نرخ را کاهش داد؛ مسالهای که تمرکز دولت و قوا بر آن متمرکز است.
کارواشتغال به گزارش خبرنگار ایرنا، هر نوع مشارکت اقتصادی افراد در فعالیتهای اقتصادی اشتغال نام دارد. اشتغال جوانان، مسالهای که برای خانوادهها و دولتها به یکی از دغدغههای اصلی تبدیل شده و به سادگی نحوه زندگی آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
تصور حاکم در میان مردم این است که ایجاد اشتغال از وظایف دولت است، ولی در واقع اینطور به نظر میرسد که اگرچه دولتها موظف به توسعه زیرساختها و بسترسازی مناسب و با ثبات در اقتصاد و دنیای کسب و کار هستند ولی وظیفه اصلی را باید به عهده بخش خصوصی دانست.
در سالهای اخیر سامانه ملی رصد اشتغال با هدف کسب اطلاعات دقیق از ورودی و خروجیهای بازار کار و میزان اشتغال ایجادی راه اندازی شده است و از طریق آن، عملکرد دستگاههای اجرایی در حوزه اشتغال و شناسایی آمار بیکاران و شاغلان و فرصتهای شغلی موجود مشخص میشود.
این سامانه روی سایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار دارد و آمار و اطلاعات مربوط به اشتغال هر دستگاه و تعداد شاغلان در سطح استانی و شهرستانی در آن بارگذاری میشود.
فرصتهای شغلی موجود به طور روزانه در سامانه رصد میشوند تا ضمن در دسترس بودن اطلاعات، بهره برداری مطلوب از نتایج آمارگیری در برنامهریزیها و سیاستگذاریها صورت گیرد.
سامانه رصد ثبت اشتغال یکی از راهکارهایی است که دولت برای ساماندهی اشتغال ایجاد کرده و افراد جویای کار میتوانند با ثبت نام در سامانه، درخواست خود را برای دریافت شغل مناسب اعلام کنند؛ سامانهای که پارسال عدد ۴۴ هزار فرصت شغلی را در کردستان ثبت کرد.
برای بررسی بیشتر وضعیت روند ایجاد و ثبت اشتغال با “فرزاد پیشکاری”، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان گفت و گویی انجام گرفت که در ادامه از نظر شما میگذرد.
نگاه دولت سیزدهم را در بحث اشتغال به ویژه در کردستان توضیح دهید و اینکه روندی که آغاز شده، آیا پاسخگوی مطالبه مردم خواهد بود؟
پیشکاری: دولت سیزدهم نگاه ویژهای به حوزه اشتغال دارد به گونه ای که در راستای تعهد دولت نسبت به ایجاد یک میلیون فرصت شغلی، در سال های ۱۴۰۰ و۱۴۰۱ سهم تعهدات استانی با تعیین سامانه رصد جهت ثبت اطلاعات اشتغال ایجادی و پیگیری ثبت این اطلاعات در سامانه به صورت جدی در دستور کار استانداری و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار گرفت.
در این زمینه تا آذرماه ۱۴۰۰، تعداد ۴۹۲ نفر در سامانه رصد اشتغال ثبت شده بود و با تدابیری که استاندار کردستان اتخاذ کرد و با پیگیری های دبیرخانه کارگروه اشتغال و همفکری همه جانبه دستگاهای اجرایی، شتاب قابل توجهی در برنامههای اشتغال محور از قبیل پرداخت تسهیلات، صدور مجوزهای کسب وکار، تسهیلگری در راه اندازی فعالیتهای تولیدی و رفع موانع پیش رو و همچنین ثبت اشتغال در سامانه رصد شکل گرفت.
در یک کار جهادی و با فعالیت تیم مدیریتی جدید این رقم در پایان سال ۱۴۰۰ به ۱۵ هزار فرصت شغلی و در سال ۱۴۰۱ به ۴۴ هزار فرصت شغلی رسید.
یکی از ایرادهایی که درباره پرداخت تسهیلات و ایجاد اشتغال مطرح می شود، راستی آزمایی آن است، آیا این نظارتها دقیق است؟
پیشکاری: در خصوص نظارت بر اشتغال ایجاد شده باید گفت که نظارتها در قالب سامانه به سه روش تلفنی، پیامکی و نظارت میدانی بر اساس بضاعت و توان نیروی انسانی فعال در دبیرخانه انجام گرفت.
در مجموع با ۱۱ هزار و ۴۰۳ مورد به صورت پیامکی و تلفنی ارتباط گرفته شده که تعداد ۹ هزار و ۱۸۶ مورد از این تعداد نظارتها، تایید شده است.
بخش دیگری از نظارتها نیز حضوری است که نظارتهای این بخش بر اشتغال ایجاد شده در استان کردستان، سه هزار و ۲۱۷ مورد بود؛ اشتغال تایید شده نهایی از این تعداد ۲ هزار و ۴۵۰ مورد با ۷۹ درصد تحقق بود.
ایرنا: تعهد اشتغال ایجاد شده در استان، در سال گذشته چه تعداد بود و به چه میزان افزایش یافت؟
پیشکاری: تعهد ایجاد اشتغال در سال گذشته ۳۳ هزار و ۵۱۳ مورد بود که در سامانه رصد ۴۴ هزار و ۳۳۲ نفر ثبت شد و کردستان در زمینه ثبت شغل در این سامانه، رتبه ۶ کشور را به دست آورد.
برخی به اشتغال ایجاد شده نقد دارند و آن را واقعی نمی دانند. توضیح شما چیست؟
پیشکاری: هدف ما خدمت به مردم است نه آمارسازی؛ رسالت خطیری در حوزه اشتغال بر عهده داریم که تمام توان، انرژی و تجهیزات را در راستای تحقق سیاست های دولت مردمی سیزدهم در حوزه اشتغالزایی بکار خواهیم گرفت.
یکی از مهمترین اولویت ها و برنامههای دولت سیزدهم ایجاد اشتغال پایدار است و با تمام توان در راستای ایجاد اشتغال پایدار در استان و رفع مشکل بیکاری، تلاش خواهیم کرد.
اشتغال ثبت شده حاصل عملکرد دستگاهای اجرایی با عملکردهای متفاوتی در حوزه اشتغال و کسب وکار بوده و بخشی از این اعداد در قالب دریافت تسهیلات و بخش دیگر در قالب صدور مجوز و همچنین بکارگماری واحدهای تولید و فعالیت های عمرانی بود که قابل رصد و پیگیری است.
کدام دستگاههای اجرایی و شهرستانها بیشترین فرصت شغلی را ایجاد کردند؟
پیشکاری: تمامی دستگاههای اجرایی استان نهایت تلاش خود را بکار بسته و در این میان ادارات کل صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و کمیته امداد بیشترین میزان اشتغالزایی در سال گذشته در استان را به خود اختصاص دادند.
شهرستانهای برتر هم به لحاظ ایجاد اشتغال هم سقز، دیواندره و کامیاران و به لحاظ تعداد هم سنندج، سقز و قروه بود.
استان کردستان با یک میلیون و ۶۰۳ هزار نفر جمعیت، ۱۰ شهرستان، ۳۲ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و هزار و ۶۷۷ روستای دارای سکنه دارد.