تقاضای بالای زنان برای استخدام در وزارت بهداشت(نوشته خبری)
۲۵ هزار نیروی جدید از طریق آزمون استخدامی در مرحله اول جذب وزارت بهداشت و در پروژههای جدید حوزه سلامت با اولویت مناطق محروم توزیع خواهند شد.
کارواشتغال به گزارش همشهری آنلاین – مریم سرخوش(خبرنگار): بالاخره طلسم آزمون استخدامی وزارت بهداشت شکست و بعد از چند ماه متقاضیان استخدام در این وزارتخانه به حوزه امتحانی رسیدند. البته که از آخرین آزمون استخدامی وزارت بهداشت در سال ۹۹ چیزی حدود سه سال میگذرد اما از سال گذشته که قرار بود آزمون استخدامی جدید برای وزارت بهداشت برگزار شود، کش و قوسهای زیادی بین سازمان امور استخدامی و سازمان برنامه و بودجه برای توافق بر سر تعداد استخدامیها و تأمین منابع مالی در بودجه سالانه شکل گرفت که مانع از برگزاری آن در زمانی زودتر شد.
در نهایت همزمان این آزمون از اردیبهشت امسال به مهر ۱۴۰۲ رسید و حدود ۱۰۵ هزار متقاضی روز گذشته در این آزمون شرکت کردند. این در حالی است که با وجود چالش جدی کمبود منابع انسانی در وزارت بهداشت که رقمی حدود ۱۰۰ هزار نفر عنوان میشود، تنها یک چهارم از این افراد، یعنی ۲۵ هزار و ۲۴۳ نفر استخدام خواهند شد، اما اگر وزارت بهداشتی موفق به اجرای برنامهریزیهای خود شوند، استخدام این افراد در دو مرحله دیگر هم در دست اقدام و قرار است با برگزاری آنها در مجموع ۷۵ هزار به بدنه وزارت بهداشت افزوده شوند.
نکته جالب اینجاست که وزارت بهداشت امسال برای نخستین بار نیروی مورد نیاز در حوزه سرایدار را هم از طریق آزمون تامین خواهد کرد. حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در این باره گفته «در حوزه سرایدار به ویژه در مراکز جامع سلامت دچار نقصان و مشکلاتی هستیم و امیدواریم با جذب ۹۸ سرایدار از طریق آزمون استخدامی، این مشکل نیز مرتفع شود.»
داوطلبان هم پس از قبولی در آزمون کتبی و مصاحبه، تا پایان سال جذب و در محل کارشان حاضر میشوند که بر اساس اعلام وزارت بهداشت این نیروها با اولویت مناطق محروم توزیع خواهند شد.
بخشی از کمبودها جبران میشود
وزارت بهداشت یکی از مهمترین دستگاههای خدماتی به شمار میرود اما همیشه با دو چالش جدی مواجه بوده؛ کمبود منابع مالی و انسانی که باعث شده روند خدمت به مردم با مشکلاتی همراه باشد. در موضوع نیروی انسانی اما چالش جدیتر است و منجر به اضافهکاریهای اجباری نیروهای بخش بالین در بیمارستانها شده است، تنها در بخش پرستاری بر اساس اعلام سازمان نظام پرستاری کشور عنوان میشود که بیش از ۱۰۰ هزار پرستار در مراکز درمانی کمبود است، هر چند که این رقم مورد تایید وزارت بهداشت نیست اما آنها از یک سو با بازنشستگی نیروها و از سوی دیگر با تکمیل و تسریع پروژههای عمرانی مواجهند. عواملی که به کمبود نیرو برای ارائه خدمات سلامت به ویژه در مناطق محروم و کمبرخوردار منجر شده است. بر این اساس دولت سیزدهم موضوع کمبود نیرو و جذب نیروهای جدید در وزارت بهداشت را در دستور کار قرار داد و از سال گذشته تلاشهای وزارت بهداشت برای دریافت مجوز برگزاری آزمون آغاز شد.
آن زمان مدیرکل منابع انسانی وزارت بهداشت درباره جبران کمبود شدید نیرو در وزارت بهداشت اعلام کرد: «به دنبال این هستیم که بخشی از این کمبود را از طریق برگزاری آزمون استخدامی، بخشی دیگر را از طریق تبدیل وضعیت و بقیه را در صورت امکان از بازگشت به کار نیروهای طرحی دوران کرونا تأمین کنیم که همه این موارد به موازات یکدیگر برنامهریزی شده و قرار نیست از هیچکدام از مواضع مذکور عقبنشینی و صرفنظر کنیم.» از دو راهکار دیگر برای بازگشت نیروهای طرحی بدون سهمیه و تبدیل وضعیت هنوز خبری نیست، اما آزمون استخدامی که قرار بود در اردیبهشت ۱۴۰۲ برگزار شود تا مهر سال جاری به تعویق افتاد و در نهایت طلسم برگزاری آن در ۲۸ مهر ۱۴۰۲ شکست.
زمان اعلام نتایج
نتایج آزمون بر اساس اعلام احمد عبدیپور، مدیر مرکز آزمون جهاد دانشگاهی در دهه پایانی آبان اعلام خواهد شد و او در توضیح بیشتر به ایسنا گفته «آزمون استخدامی وزارت بهداشت دیروز در ۵۲ شهر و به میزبانی ۱۰۱ حوزه و ۲۱۳ زیرحوزه امتحانی برگزار شد. بیش از ۱۱۱ هزار نفر متقاضی شرکت در این آزمون استخدامی بودند که حدود ۱۰۵ هزار نفر از متقاضیان شرکت در این آزمون استخدامی که معادل ۹۵ درصد کل داوطلبان هستند، کارت ورود به جلسه آزمون را دریافت کردند. دریافت ۹۵ درصدی کارت ورود به جلسه در آزمونهای استخدامی بینظیر به حساب میآید.»
عبدیپور با بیان این که از این تعداد، بیش از ۷۷ هزار نفر را زنان و حدود ۲۴ هزار نفر را مردان تشکیل میدهند، تاکید کرده «آزمون استخدامی وزارت بهداشت برای جذب نیروی انسانی در ۶۴ رشته شغلی برگزار شد. تمام مشاغل کارشناسی و مورد نیاز وزارت بهداشت به جز رشتههای تخصصی درمانی از طریق این آزمون جذب میشوند.»
۳ امتیاز ویژه برای استخدام
البته بر اساس اعلام سیفاله مرادی، مدیرکل منابع انسانی وزارت بهداشت بعد از اعلام نتیجه، اسامی ۳ برابر ظرفیت پذیرش برای سیر مراحل مصاحبه تخصصی و گزینش، اعلام و قبولشدگان نهایی هم تا پایان سال استخدام خواهند شد.
این مسئول با بیان این که برای متقاضیان در این آزمون سه امتیاز ویژه در نظر گرفته شده است، توضیح میدهد: «کرونا، جوانی جمعیت و بومی بودن، در این آزمون دارای امتیاز ویژه هستند. به طوری که برای بومی بودن داوطلب، نمره کتبی ضرب در ۱٫۴ امتیاز میشود. همچنین، امتیاز کرونا در بخشهایی که داوطلب آزمون حضور داشته به ازای هر ماه ۲ امتیاز و تا سقف ۲۰ امتیاز است که باید توسط گروه ۵ نفره در دانشگاه مربوطه به تائید برسد. امتیاز جوانی جمعیت هم برای متقاضیان متأهل و صاحب فرزند، به این صورت است که به ازای هر فرزند ۲ درصد و تا سقف ۱۰ درصد به نمره آزمون کتبی آنها اضافه میشود.» مرادی همچنین درباره لحاظ شدن امتیاز کرونا برای داوطلبان بخش خصوصی هم بیان میکند: «بر اساس استعلام صورت گرفته، امتیاز کرونا و پیامآوران بهداشت شامل بخش خصوصی نمیشود.»
۵۰ هزار نیروی دیگر جذب میشوند
فعالان حوزه سلامت و درمان تاکید میکنند که با برگزاری این آزمون کمبود نیرو به ویژه در بخش پرستاران برطرف نخواهد شد. آن هم در حالی که تلاش دولت سیزدهم بر تکمیل پروژههای عمرانی و افتتاح بیمارستانها و مراکز درمانی جدید در نقاط مختلف کشور بیشتر شده و این بیمارستانها، بیش از تجهیزات و پزشک متخصص و…، به پرستار نیاز دارد. افتتاح و بهرهبرداری از کلان بیمارستان مهدی کلینیک و غدیر در تهران و همچنین یک بیمارستان کودکان در جنوب پایتخت، گواه این واقعیت است که حتی اختصاص سهمیه بیش از ۱۰ هزار تایی جذب پرستاران از مجموع بیش از ۲۵ هزار مجوز استخدامی هم نمیتواند کمبود پرستار را برطرف کند.
پیش از این بهروز رحیمی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت گفته بود «روژههای بهداشتی، درمانی و آموزشی افتتاحشده و آماده افتتاح برای خدمترسانی به مردم، مستلزم تأمین بیش از ۱۰۰ هزار نیروی انسانی است و این امر نیازمند صدور مجوز از سوی سازمان امور استخدامی است.»
او حالا جذب نیروی انسانی در وزارت بهداشت را همین ۲۵ هزار نفر نمیدادند و از برنامهریزی برای جذب ۷۵ هزار نیروی انسانی در سه مرحله در وزارت بهداشت خبر میدهد: «در مرحله اول ۲۵ هزار نفر استخدام میشوند که آزمون استخدامی آن ۲۸ مهر در سراسر کشور برگزار شد. برنامهریزی و هماهنگی با سازمان امور استخدامی و برنامه و بودجه برای برگزاری مرحله دوم و استخدام ۲۵ هزار نفر دیگر تا قبل از پایان امسال هم در حال انجام است. البته با توجه به گستردگی خدمات و مأموریتهای وزارت بهداشت، حتی با وجود استخدام ۷۵ هزار نفر مشکل کمبود نیروی انسانی حوزه سلامت برطرف نخواهد شد اما نیروی انسانی پروژههای افتتاح شده و یا آماده افتتاح از مرحله اول و استخدام ۲۵ هزار نفر، تأمین میشود.»