دولت اجازه دهد، برجام نرخ ارز و تورم را کاهش میدهد/ اهمیت نرخ بیکاری بیشتر از تورم است
یک کارشناس اقتصادی در گفت وگو با ایلنا:
یک کارشناس اقتصادی اظهار داشت: اگر برجام احیا شود و درصورتی که دولت مانع نشود، نرخ ارز کاهش مییابد و در این صورت نرخ تورم هم پایین میآید. از سوی دیگر انتظارات تورمی در جامعه هم کاهش خواهد داشت و دیگر به شدت دوره رشد نرخ ارز نخواهد بود. در این شرایط حتما با کاهش نرخ تورم مواجه خواهیم بود مگر اینکه دولت اجازه کاهش نرخ ارز را ندهد.
مرتضی عزتی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره پیامد افزایش شاخص فلاکت در ایران اظهار داشت: قطعا بالا بودن هم نرخ تورم و هم نرخ بیکاری ضرر زیادی برای اقتصاد خواهد داشت. در دنیا نرخ بیکاری بین یک و دو درصد تا ۱۲ تا ۱۵ درصد است و به ندرت درصدهای بالاتر از این اعداد وجود دارد.
وی افزود: اما نرخ تورمی در تعدادی از کشورها عدد بالایی است و در شرایطی که نرخ بیکاری هم بالا باشد، این دو شاخص باهم ترکیب خوبی نیستند. اما در مورد نرخ تورم نمیتوان کشورها را از این نظر مورد بررسی قرار داد چراکه سیاست برخی از کشورها از افزایش نرخ تورم تا یک حدی، ایجاد تحرک در اقتصاد است از این رو سیاستهای انبساطی را دنبال میکنند. در صورت تحقق این سیاست حتی در شرایط افزایش نرخ تورم ممکن است وضعیت اقتصادی مردم ارتقا پیدا کند اما اغلب موارد افزایش نرخ تورم خارج از اراده دولت است و نرخ بیکاری هم در این شرایط کاهش پیدا نمیکند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به شرایطی که افزایش نرخ تورم منجر به بهبود شرایط مردم میشود، گفت: در برخی از کشورها در حالی که نرخ تورم افزایش یافته و در عین حال نرخ بیکاری کاهش پیدا کرد در این شرایط ممکن است نرخ فلاکت بالا رفته باشد اما در نهایت وضعیت مردم بهتر شده است.
عزتی با بیان اینکه اهمیت نرخ بیکاری بیشتر از نرخ تورم است، ادامه داد: قطعا بالا بودن نرخ بیکاری و تورم هر دو به طور مستقل نشان دهنده وضعیت خوبی از اقتصاد نیست اما به شرط کاهش شدید نرخ بیکاری، اگر نرخ تورم هم افزایش یابد، میتواند برای اقتصاد کشور مفید باشد چراکه در این شرایط افزایش اشتغال و تولید، اقتصاد به سمت ثبات میبرند و پس از مدت زمانی حتی نرخ رشد اقتصادی افزایش پیدا میکند.
وی تاکید کرد: به هر حال شاخص فلاکت نمیتواند گویای واضح و عمده از اقتصاد باشد و برداشت ترکیب این دو شاخص گمراه کننده است.
عزتی درباره پیشبینی برخی از کارشناسان درباره افزایش نرخ تورم در سال ۱۴۰۱ گفت: اگر سیاستهای اعلام شده از سوی دولت به سمت اقتصاد انقباضی حرکت کنند مانند کاهش تسهیلات به معنای کنترل حجم پول و نقدینگی، احتمال کنترل تورم وجود دارد چراکه فشار نقدینگی کاهش پیدا میکند که این خود عامل مهار تورم خواهد بود.
این کارشناسان اقتصادی ادامه داد: اما اگر شاهد اتفاقات منفی باشیم مانند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی یا حذف برخی از یارانهها از جمله بنزین و مشابه آن، به احتمال بسیار زیاد تورم قابل توجهی ایجاد میشود. اما در صورتی که دولت قصد حذف یارانهها را نداشته باشد، تورم ناشی از این تصمیمات و سیاستها در اقتصاد ظاهر نخوهد شد.
وی درباره شرایط تورمی با وجود احیای برجام اظهار داشت: اگر برجام احیا شود و درصورتی که دولت مانع نشود، نرخ ارز کاهش مییابد و در این صورت نرخ تورم هم پایین میآید. از سوی دیگر انتظارات تورمی در جامعه هم کاهش خواهد داشت و دیگر به شدت دوره رشد نرخ ارز نخواهد بود و در این شرایط حتما با کاهش نرخ تورم مواجه خواهیم بود مگر اینکه دولت اجازه کاهش نرخ ارز را ندهد.
عزتی با بیان اینکه انتظارات مثبت مردم و کاهش انتظارات مردمی موجب مهار افزایش نرخ تورم میشود و پس از مدتی منجر به کاهش نرخ تورم خواهد شد، اظهار داشت: اگر در این مدت به طور واقعی از تولید حمایت شود به طور قطع اثرگذاری موثری بر کاهش نرخ تورم می بینیم.