«شبح سرخ» در مدار زمین دیده شد

«شبح سرخ» در مدار زمین دیده شد

 یکی از فضانوردان سازمان فضایی اروپا موفق به ثبت تصویری جدید از یک «شبح سرخ» در بالای یک اَبر تُندَری شد. اشباح سرخ از جمله رویدادهای نورانی زودگذر هستند و مطالعه آنها دیدگاه‌های ارزشمندی درباره الکتریسیته اتمسفری و شرایط اتمسفر فوقانی ارائه می‌دهد.

کارواشتغال به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «ارت»، پدیده شبح سرخ یا پری سرخ رویدادهای درخشان زودگذری (TLE) هستند که عمدتا به شکل تابش‌های سرخ نور در بالای توفان تندری روی می‌دهند. آنها بخشی از یک خانواده بزرگتر پدیده‌های اتمسفر فوقانی مرتبط با فعالیت توفان تندری هستند.

اشباح سرخ در اواخر قرن بیستم کشف شدند و از آن زمان تاکنون به علت ماهیت گریزپا و باشکوه خود موجب فریفتن دانشمندان و نظاره‌گران آسمان هستند.

«آندریاس موگنسن» یکی از فضانوردهای سازمان فضایی اروپا در چهارچوب آزمایش «تور – دیویس» در دانشگاه فنی دانمارک، این تصویر از یک شبح سرخ را در بالای ابر تندری ثبت کرده است. اشباح سرخ رویدادهای نورانی زودگذری هستند که در بالای ابرهای تندری شکل می‌گیرند و معمولا بین ۴۰ تا ۸۰ کیلومتری بالای زمین ظاهر می شوند.

همانطور که در ویدئوی دوربین «دیویس» نشان داده شده است ، تندر (رعد و برق) پیش از ظاهر شدن اشباح سرخ روی میدهد . منحصر به فرد بدون دوربین دیویس در کارکرد آن نهفته است. این دوربین بیشتر شبیه شبکیه چشم ما کار میکند و به تغییرات نور حساس است و به آن اجازه میدهد که بر خلاف دوربینهای استاندارد ، تا حد معادل ۱۰۰ هزار فریم در ثانیه ثبت کند.

وجود اشباح سرخ تا سال ۱۹۸۹ به شکل مستند و علمی ثبت نشده بود که علت آن تا حد زیادی مربوط به زمان کوتاه و ارتفاع بالای ظهور آنها بود. خلبان ها برای مدت سال ها از مشاهده یک پدیده هوایی غیرمعمول خبر داده بودند اما این روایت ها به شکل روایت باقی ماندند تا زمانی که محققان با استفاده از دوربین های سرعت بالا موفق شدند اولین تصاویر از اشباح سرخ را ثبت کنند. این پیشرفت راه برای حوزه جدیدی از تحقیقات اتمسفری هموار کرد.

اشباح سرخ به شکل تابش یا تلألو سرخ-نارنجی نمایان می شوند و اغلب با پیچش‌هایی (tendrils) در امتداد دو جهت بالا و پایین همراهی می شوند. این اشباح سرخ می توانند تا حد ۵۰ یا ۹۰ کیلومتر در بالای سطح زمین تا درون «یونوسفر» امتداد داشته باشند. رنگ‌آرایی این پدیده نتیجه ملتهب شدن مولکول های نیتروژن در اتمسفر به علت خالی شدن شارژ الکتریکی است.

مطالعه اشباح سرخ دیدگاه‌ها و بینش‌های ارزشمندی درباره الکتریسیته اتمسفری و شرایط اتمسفر فوقانی ارائه می دهد. آنها در توازن الکتریکی زمین نقش دارند و می توانند بر فرآیندهای شیمیایی اتمسفری مختلف تاثیر بگذارند.

پیشرفت ها در زمینه عکاسی با سرعت بالا و تکنیک‌های مشاهداتی موجب ارتقای قابل ملاحظه در شناخت ما از اشباح سرخ شده است. اما با وجود این پیشرفت ها، مشاهده و مطالعه اشباح سرخ به علت غیرقابل پیش بینی بودن و طول عمر کوتاه آنها همچنان چالش‌برانگیز است.

اشباح سرخ هر چند هنوز در هاله‌ای اسرارآمیز قرار دارند اما نگاهی فریبنده به درون تراکنش‌های پیچیده سامانه‌های آب و هوایی زمین و الکتریسیته اتمسفری فراهم می‌کنند.


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید