طی دهه های آینده جهان با کمبود مس مواجه می شود (نوشته خبری)
طی دهه های آینده به خاطر تولید انبوه ماشین های الکترونیک، میزان مصرف مس افزایش یافته و براساس برآورد هایی که کارشناسان این حوزه انجام داده اند جهان با کمبود مس مواجه خواهد شد.
خبرنگار : بهناز صفری
کارواشتغال از بازار: فلز سرخ یعنی مس، با این که از دیرباز در صنایع مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گرفت و همیشه برای آن جایگاه خاصی وجود داشت، اما طی سال های اخیر با تولید ماشین های الکترونیک، سرعت روی آوری صنایع جهان به ویژه صنعت خودرو سازی به این فلز، باعث شد مصرف مس با سرعت چشمگیری رو به صعود باشد. تا جایی که پیش بینی می شود تا دهه ی آینده میلادی استفاده از این فلز سرخ، به ۵۰ میلیون تن هم خواهد رسید، درحالی که هم اکنون تولیدات جهانی آن به ۳۰ میلیون تن هم نمی رسد.
از سال ۲۰۱۶ تا سال ۲۰۲۲ تقریبا تولید اتومبیل های الکترونیک دنیا ۱۲ برابر شده است که بر اساس پیش بینی ها سرعت تولید این محصولات به سرعت رو به افزایش است. بنابراین به موازات افزایش تولید این خودرو مصرف مس نیز به طور فزاینده ای افزایش خواهد یافت. طوری که برخی از سایت های معتبر بر این اعتقاد هستند که طی سال های آینده جهان با کمبود مس مواجه خواهد شد.
بنابراین آن طور که برآورد می شود، در آینده ای نه چندان دور جهان به طور فزاینده ای به صنعت مس وابسته خواهد شد و ایران یکی از کشورهایی است که بر روی کمربند مس واقع شده و پتانسیل های فراوانی دارد تا بتواند مس بیشتری را تولید و به جهان عرضه کند.
افزایش چشمگیر مصرف مس در جهان
امیر مرتضوی، مشاور و مدیر فروش صنایع مس در گفت و گو با بازار در خصوص وضعیت مس بیان کرد: وضعیت مس روز به روز بهتر خواهد شد، چرا که مصرف این ماده فلزی در سراسر جهان رو به افزایش است، همین مساله شرایط مس را خوب می کند و باعث رونق این بخش از صنعت ایران می شود.
با توجه به این که خودروهای الکتریکی در سراسر جهان رو به گسترش است، در این صنایع به میزان قابل توجهی از مس استفاده می شود، برای همین جایگاه مس در جهان روز به روز ارتقا می یابد و جایگاه خوبی را نصیب خود می کند
وی افزود: به خصوص با توجه به این که خودروهای الکتریکی در سراسر جهان رو به گسترش است، در این صنایع به میزان قابل توجهی از مس استفاده می شود، برای همین جایگاه مس در جهان روز به روز ارتقا می یابد و جایگاه خوبی را نصیب خود می کند. زیرا هرچه مصرف مس بالاتر برود و نیاز کارخانه های تولیدی اتومبیل های الکترونیکی به این ماده بیشتر شود، قطعا هم قیمت مس افزایش پیدا می کند و هم این که با بالا رفتن متقاضیان مس، جایگاه این محصول به صورت جهانی بهبود خواهد یافت.
مرتضوی خاطرنشان کرد: طی مدت ها قبل از لحاظ قیمتی پیش بینی ها درمورد مس رو به بالا بود، ولی در مدت یک ماه قبل مقداری قیمت مس کاهش پیدا کرد، که علت آن هم به خاطر مسائلی بود که در کشور چین به وجود آمد. بنابراین اگر وضعیت بازار بهبود پیدا کند قیمت مس بین ۹ و پانصد تا ۹ و هشتصد پیش بینی می شود.
او تصریح کرد: صنایع مس ایران تولید کاتد دارد که کارخانه جات زیر گروه آنها تولید کنندگان خوبی هستند که محصولات با کیفیتی تولید می کنند. به طور کلی کیفیت محصولات مس ایران در جهان رتبه خوبی دارد.
افزایش رتبه جهانی مس ایران با افزایش اکتشافات
به گفته مسئولان صنعت مس، تاکنون تنها ۷ درصد از معادن مس ایران مورد اکتشاف و بهره برداری قرار گرفته است، درحالی که اگر تمامی معادن ایران در نقاط مختلف کشور مورد اکتشاف و استخراج قرار بگیرند، قطعا جایگاه ایران در صنعت مس جهانی ارتقا خواهد یافت.
احمد مشکانی در خصوص وضعیت مس به بازار گفت: ایران بر روی کمربند مس جهانی واقع شده و هنوز معادن مس بسیار زیادی وجود دارد که مورد اکتشاف قرار نگرفته است. اگر تمامی معادن مس ایران مورد اکتشاف قرار گیرند، ایران از لحاظ تولید مس در جایگاه بسیار خوبی در سطح جهان تبدیل خواهد شد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اما مس سونگون به عنوان دومین تولید کننده بزرگ مس ایران شناسایی شده است، که ذخایر بسیار خوبی دارد. براساس پیش بینی و اکتشافاتی که در این منطقه صورت گرفته، می گویند در آینده به اولین ذخیره بزرگ مس ایران تبدیل می شود.
در سال حدود ۳۶۰ هزار تن فلز محتوا و کاتد و آند در کارخانجات مس ایران تولید می شود که از این میزان حدود ۲۲۰ هزار تن آن در داخل کشور مصرف شده و باقیمانده محصولات مس به خارج از ایران صادر می شود
وی خاطرنشان کرد: در سال حدود ۳۶۰ هزار تن فلز محتوا و کاتد و آند در کارخانجات مس ایران تولید می شود که از این میزان حدود ۲۲۰ هزار تن آن در داخل کشور مصرف شده و باقیمانده محصولات مس به خارج از ایران صادر می شود.
او تاکید کرد: در واقع یکسری سهمیه ها برای داخل ایران وجود دارد و مازاد مصرف داخلی به مشتریان خارجی فروخته شده و صادر می شود.
ایران تا ۲۰۰ سال دیگر هم مس دارد
با توجه به پتانسیل هایی که ایران در زمینه معادن مس وجود دارد، طی سال های آینده با افزایش میزان اکتشاف و استخراج این ماده معدنی می توان امیدوار بود که مس به یکی از مسیرهای پیشرفت ایران تبدیل خواهد شد.
ایران تا ۲۰۰ سال آینده هم ذخیره مس دارد و این نتیجه اکتشاف تنها ۷ درصد از معادن مس ایران است. بنابراین طبق برنامه های مقرر شده طی پنج سال آینده تولید مس به یک میلیون تن افزایش خواهد یافت که این امر با سرمایه گذاری ۱۳ میلیارد دلاری در سال امکان پذیر خواهد شد
مدیر عامل شرکت ملی مس ایران در گفت و گویی بیان کرده است: ایران تا ۲۰۰ سال آینده هم ذخیره مس دارد و این نتیجه اکتشاف تنها ۷ درصد از معادن مس ایران است. بنابراین طبق برنامه های مقرر شده طی پنج سال آینده تولید مس به یک میلیون تن افزایش خواهد یافت که این امر با سرمایه گذاری ۱۳ میلیارد دلاری در سال امکان پذیر خواهد شد.
رستمی گفت: ایران در میزان ذخایر مس رتبه پنجم جهانی و در میزان تولید رتبه ۱۸ دنیا را به خود اختصاص داده است. که طی سال های آینده با افزایش میزان اکتشاف و استخراج رتبه های جهانی بهتری را در صنعت مس کسب خواهیم کرد.
به گفته وی؛ صنعت مس یکی از مسیرهای پیشرفت کشور است. زیرا روز به روز مصرف مس در جهان افزایش پیدا می کند و ایران نیز یکی از تولید کنندگان بزرگ صنعت مس خواهد شد.