قانون استخدام معلولین در قزوین اجرا نمی‌شود

قانون استخدام معلولین در قزوین اجرا نمی‌شود

مدیرکل بهزیستی استان قزوین با بیان اینکه طبق قانون ۳۰ درصد مشاغل تصدی امور دفتری در دستگاه‌های اجرایی متعلق به معلولان جسمی و حرکتی است، گفت: اما متأسفانه این قانون در دستگاه‌های اجرایی استان قزوین اجرا نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، علی دهباشی‌پور بعدازظهر امروز در نشست خبری با خبرنگاران و اهالی رسانه استان قزوین که به مناسبت هفته بهزیستی در سالن جلسات مدیرکل بهزیستی برگزار شد، با بیان اینکه همه معلولان از ما انتظار دارند که آنها را استخدام کنیم، اظهار داشت: در صورتی که مسئول استخدام معلولان در سطح دولتی سازمان اداری و استخدامی و در سطوح غیردولتی هم اداره‌کل کار، تعاون و رفاه اجتماعی است.

وی با بیان اینکه طبق قانون ۳۰ درصد مشاغل تصدی امور دفتری در دستگاه‌های اجرایی متعلق به معلولان جسمی و حرکتی است، اضافه کرد: اما متأسفانه این قانون در دستگاه‌های اجرایی استان قزوین اجرا نمی‌شود. حتی این دستگاه‌ها آماری در حوزه به‌کارگیری معلولان ندارند.

ظرفیت‌های طوری تعریف می‌شود که معلول نتواند استخدام شود

دهباشی‌پور ادامه داد: در ضمن ۳ درصد کل استخدام‌ها در دستگاه‌های اجرایی باید به معلولان تخصیص یابد، اما ظرفیت‌های استخدامی طوری چیده شده بود که معلولان نتوانند استخدام شوند. برای مثال قانون به یک شغل سهمیه جذب معلولان داده، اما ظرفیت استخدام برای معلولان را در شغل دیگری تعریف کرده بودند که معلول شرایط جذب در آن رسته شغلی را نداشت.

وی تصریح کرد: ما این گله را هم به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و هم به دستگاه‌های اجرایی کردیم و  گفتیم که پست‌هایی که معلولان می‌توانند بگیرند را یا در آزمون‌های استخدامی تعریف نمی‌کنند و یا غلط تعریف می‌کنند. در حالی که جمعیت هدف و تحصیلکردگان حوزه معلولان مشخص هستند و با این حال این سؤال وجود دارد که چرا این موارد در آزمون استخدامی دستگاه‌ها تعریف نمی‌شود.

مدیرکل بهزیستی استان در بخش دیگری از صحبت‌هایش با بیان اینکه در حوزه استخدام معلولان فقط می‌توانیم مطالبه‌گری کنیم، گفت: امسال با ورود دادستان قزوین به دنبال احصای ترک فعل دستگاه‌ها در حوزه استخدام معلولان هستیم. به دستگاه‌هایی اجرایی نامه زدیم که در آزمون‌های استخدامی خود چقدر از سهمیه ۳ درصد خود معلول جذب کردند و از معلولان در چه مشاغلی استفاده کردند؟

از ۶۵ معلول معرفی‌شده فقط ۵ نفر جذب شد

دهباشی‌پور تصریح کرد: سال گذشته ۶۵ نفر معلول تحصیل‌کرده برای جذب در ۳ دستگاه اجرایی را معرفی کردیم که ۵ نفر آنها جذب شدند، یعنی حدود ۷ درصد معلولان معرفی‌شده از بهزیستی در استان قزوین جذب دستگاه‌های دولتی شدند. از رسانه‌ها می‌خواهیم در این موضوع مطالبه‌گری کنند، چرا که اجرای استخدام و به‌کارگیری معلولان قانون است، نه یک اختیار در دست مدیران.

وی افزود: سال گذشته وقتی به یکی از مدیران نامه زدیم که یکی از معلولان تحصیل‌کرده و باتجربه را در یک دستگاه جذب کنند، به مدیر ارشد آن دستگاه برخورد و به ما گفت که چرا این معلول را خودتان استخدام نکردید و برای ما فرستادید؟ بنده هم جواب دادم که وقتی شما انجام نمی‌دهید، به بقیه چه بگویم؟ در واقع مدیران باور نمی‌کنند که استخدام معلولان قانون است و باید اجرایش کنند.

دهباشی‌پور ادامه داد: اصلاً در این حوزه اداره‌کل بهزیستی نباید جواب دهد، بلکه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قزوین باید پاسخ دهد. چرا که این سازمان ظرفیت‌های استخدامی و اعتباراتش را می‌داند و بر اساس آن باید از دستگاه‌های اجرایی خروجی اجرای قانون استخدام معلولان را مطالبه کند.

وی تصریح کرد: اگر بتوانیم قانون یادشده را در ضوابط استخدامی، تعریف بودجه و شاخص‌های ارزیابی عملکرد دستگاه‌های دولتی بیاوریم، تغییری در وضعیت فعلی رخ خواهد داد.

دستگاه‌ها خلاف قانون تشخیص معلولیت می‌دهند

مدیرکل بهزیستی استان با بیان اینکه سازمان متبوعش مرجع تشخیص معلولیت و میزان عملکرد فرد است، گفت: با این حال شاهد این هستیم که دستگاه‌ها با معیارهای خودشان معلولیت افراد را اندازه‌گیری می‌کنند و میزان کارآیی معلول را تعیین می‌کنند، در صورتی که قانون به هیچ نهادی به غیر از بهزیستی اجازه این کار را نداده است.

دهباشی‌پور اضافه کرد: برای نمونه معلول توانمندی داشتیم که استاد دانشگاه بود، اما در مدرسه می‌گفتند که او نمی‌تواند یک کلاس را به عنوان معلم اداره کند. جالب اینکه این فرد تجربه روان‌شناسی چند ساله در مهد کودک هم داشت، ولی گفتند که در آموزش و پرورش نمی‌تواند استخدام شود.

هیچ اتوبوس مناسب‌سازی‌شده‌ای برای معلولان نداریم

مدیرکل بهزیستی استان قزوین همچنین از عدم اجرای قانون مناسب‌سازی شهر برای معلولان هم انتقاد کرد و گفت: در شهر قزوین هیچ اتوبوس مناسب‌سازی‌شده‌ای نداریم. البته یک اتوبوس زمان استانداری آقای نصری شکل گرفت که آن هم الآن نمی‌دانیم کجاست.

دهباشی‌پور افزود: اگر بهترین امکانات را برای معلولان بگذاریم، اما معلول نتواند از خانه‌اش خارج شده و از این امکانات در سطح شهر استفاده کند، این امکانات به چه دردی می‌خورند؟ در واقع ما از ابتدا این امکانات را فقط دور ریختیم.

وی با بیان اینکه مناسب‌سازی باید در طراحی اماکن و ساختمان‌ها اعمال شود، ادامه داد: به این شکل هیچ‌کدام از ساختمان‌ها و اتوبوس‌های ما نیازی به مناسب‌سازی ندارند، چرا که در ذات خود مناسب‌سازی شده‌اند. ما ابتدا خانه و اتوبوس را می‌سازیم، بعد به دنبال این می‌رویم که آنها را مناسب‌سازی کنیم که هزینه سنگینی به ما تحمیل می‌کند.

دهباشی‌پور از مناسب‌سازی ایستگاه راه‌آهن شهر قزوین برای معلولان خبر داد و تصریح کرد: در این حوزه آسانسور ویژه معلولان ساخته شد و مورد بهره‌برداری قرار گرفته و احداث رمپ آن هم تمام شده است.

معلولان باید زمین بگیرند، نه ودیعه مسکن

مدیرکل بهزیستی استان قزوین همچنین از اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای پرداخت ودیعه مسکن معلولان اجاره‌نشین در کل کشور خبر داد و گفت: با این حال ما فقط می‌توانیم یک‌بار هزینه ودیعه مسکن بدهیم و سال بعد شاهد این هستیم که رهن و اجاره یک خانه ۵۰ تا ۱۰۰ درصد گران می‌شود.

دهباشی‌پور اضافه کرد: علی‌رغم اینکه در قانون مصوب شد که موجرین حق گرفتن افزایش اجاره‌بهای بیش از ۲۵ درصد ندارند، اما شاهد افزایش اجاره‌بهای ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصدی حتی برای معلولان هستیم. از معاونت عمرانی استانداری قزوین خواستیم که به معلولان زمین دهند تا خانه بسازند، اما هنوز اجرایی نشده است.

وی با اشاره به وضعیت ناجور کمپ نگهداری معتادان زن ادامه داد: به ضرب و زور این بانوان معتاد را در جایی نگه می‌داریم که کیفیت ندارد. کسی که آنجا را اداره می‌کند، گفته به من زمین بدهید تا با سرمایه خود یک کمپ مجهز بسازم و به نام خودش هم نمی‌خواهد، اما هنوز پاسخی در این حوزه از مسئولان نگرفتیم و این نقطه ضعف به شدت کار مراکز ما تحت تاثیر قرار می‌دهد.


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید