کنترل فرآیند آبیاری و آبرسانی با ساخت سامانه های هوشمند ایرانی
گروهی از متخصصان یک شرکت دانش بنیان با ساخت سامانه های هوشمند آبیاری و آبرسانی موفق به کنترل این فرآیند در بخش کشاورزی و سایر حوزههای صنعتی شدند.
کارواشتغال به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، مدیر عامل این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه نیاز بخش کشاورزی و سایر حوزههای صنعتی در رابطه با مدیریت کنترل فرآیند آبیاری و آبرسانی، موجب ایجاد محصولات تولیدی این شرکت شده است، افزود: با توجه به مساله آب و لزوم مصرف بهینه آن در بخش کشاورزی به عنوان بخش اصلی مصرفی و پیوستگی مسئله امنیت غذایی با تولیدات کشاورزی و نقش مدیریت مصرف در افزایش برداشت تولید و در نتیجه توجیه اقتصادی برای بهره برداران از یک سو و بحث اشتغال پایدار در بخش کشاورزی و نقش و تاثیر آن در جلوگیری از کاهش جمعیت تولیدکنندگان بخش کشاورزی از سوی دیگر، نیاز مبرمی به ایجاد زیرساختهای کنترل و مدیریت بهینه مصرف انرژی وجود داردکه سامانههای هوشمند آبیاری و آبرسانی از مهمترین تجهیزات فرآیند مدیریتی به شمار میروند.
فاضل مکاریان فرد جهرمی گفت: نیاز به استفاده از شیرآب هوشمند، حسگرهای محیطی و ذخیره ساز مدیریت یکپارچه به عنوان زیر تجهیزات مورد نیاز برای آبیاری هوشمند اهمیت خودکفا بودن در بخش فنی و مهندسی را گوشزد میکند. این تجهیزات در تمامی مناطق به خصوص مناطق گرمسیر و مناطق محروم جهت ایجاد گلخانه، کشاورزی و باغداری، پرورش آبزیان و مرغداری استفاده میشود.
مکاریان فرد ادامه داد: در راستای مدیریت مصرف انرژی این تجهیزات، امکان بهرهبرداری از صفحههای خورشیدی وجود دارد. کشاورزان بهعنوان مصرف کننده اصلی برای شیرآب هوشمند تعریف شده اند که ۸۰ درصد از تولیدات تجهیزات آبیاری هوشمند به این بخش و ۲۰ درصد باقی مانده به مجموعه بخش صنعتی، دامداری و انتقال آب شرب روستایی تعلق میگیرد.
این کارشناس فناوری تایید کرد: با توجه به بازار هدف آبیاری در بخش کشاورزی و آبرسانی در بخش صنعتی و روستایی ظرفیت تقریبی بازار ۳۸ هزار عدد تجهیزات آبیاری است که شرکت توان تولید حداقل ۷۷۰ عدد در سال را برای بازار داخلی پیش بینی میکند.
وی درباره تفاوتهای شیر آب هوشمند کشاورزی تولیدی شرکت با نمونههای خارجی گفت: در شیر تولیدی کنترل قطع و وصل آب توسط خود شیر انجام میشود در حالی در نمونه آمریکایی نیاز به نصب سیمی شیر به کنترلر بیرونی میباشد. سایز نمونه آمریکایی ۱ تا ۳ واحد و محصولات شرکت ایرانی از ½ الی ۶ واحد است؛ برای باز نگهداشتن نمونه آمریکایی باید دائما ولتاژ تحریک سیم پیچ بوبین آن تامین شود، ولی در نمونه تولیدی ما فقط در زمان باز شدن و بسته شدن نیاز به انرژی وجود دارد و علاوه بر این بعد از هر عملکرد شیرهای هوشمند قابلیت ارسال جواب به ذخیر ساز شبکه آبیاری و نرم افزار را دارند، این در حالی است که نمونه آمریکایی دارای چنین ویژگی نیست.
مکاریان فرد ادامه داد: نمونه تولیدی با توجه به سایز شیرها و فشار کاری تجهیزات متداول در ایران تولید شده در حالیکه نمونه آمریکایی به کمک عملیات کنترل را انجام میدهد و به خاطر EC و املاح آب در کوتاه مدت نشتی یا اختلال در عملکرد دارد. از طرف دیگر نمونه آمریکایی برای ارتباط با محصول کنترلر پشتیبان از ارتباط سیمی استفاده میکند در حالیکه محصول تولیدی به کمک دو ارتباط RS ۴۸۵ و ارتباط رادیویی اتصال را برقرار میکند.
به گفته مدیر عامل این شرکت دانش بنیان، از دیگر تفاوتهای نمونه تولیدی با نمونه خارجی این است که فشار کاری محصول آمریکایی ۱۰ بار میباشد، ولی نمونه تولیدی تا ۱۵ بار را پشتیبانی میکند؛ ولتاژ راه اندازی برای محصولات آمریکایی ۲۴ ولت میباشد، در حالیکه ولتاژ کاری تولیدی ۱۲ یا ۲۴ ولت است و دارای هماهنگی بالاتری با تغذیه پشتیبان میباشد. قابلیت انتقال حقابه بین بهره برداران به جای دو شیر از ویژگی این محصول میباشد که نمونه آمریکایی این توانایی را ندارد و باید از دو محصول و سه راه مجزا برای انتقال حقابه استفاده کرد؛ در نمونه آمریکایی در صورت مشکل در عملکرد شیرآب خطا ایجاد شده به کنترلر پشتیبان منتقل نمیشود، این در حالی است که در صورت خطا در محصول تولیدی خطا ایجاد شود به بهره بردار گزارش داده میشود.
او در پایان تاکید کرد: در نمونه آمریکایی برای کنترل هر شیر (باز/ بسته شدن) از تجهیز کنترلر پشتیبان استفاده میشود، ولی در نمونه تولیدی قابلیت معرفی شماره محصول، معرفی کد مصرف کننده، معرفی تعداد دور باز و بسته شدن، مشخص کردن تعداد دور باز و بسته شدن و مشخص کردن درگاه کنترل و ارتباط (رادیویی/ RS ۴۸۵) وجود دارد.