تامین مالی زنجیره‌ای کسب‌وکارها چگونه است؟ (نوشته خبری)

تامین مالی زنجیره‌ای کسب‌وکارها چگونه است؟ (نوشته خبری)

ابزارها و روش‌های تامین مالی زنجیره‌ای (SCF)، طی یک کارگاه آموزشی با حضور حمید آذرمند، مدیر اداره تامین مالی زنجیره تولید بانک‌مرکزی، فرهاد نیلی، اقتصاددان، طهماسب مظاهری، رئیس کل پیشین بانک ‌مرکزی و امینه محمودزاده، کارشناس اقتصادی برگزار شد. 

خبرنگار : مریم رحیمی

به گزارش کارآفرین‌نیوز، نحوه استفاده از تامین مالی زنجیره‌ای در نشست سازمان ملی کارآفرینی بررسی شد.

در این نشست حمید آذرمند،مدیر اداره تامین مالی زنجیره تولید بانک‌مرکزی گفت: ساختار فعلی تامین مالی سرمایه در گردش زنجیره‌های تامین، مبتنی بر دریافت تسهیلات مستقیم از بانک‌ها یا تامین مالی به شیوه‌های پرهزینه از بازارهای غیررسمی است. در حالی که رویه دریافت تسهیلات از بانک‌ها، عموما گذشته‌نگر و مبتنی بر وثیقه‌های محدود مستغلات است. در عین حال، فرآیند زمان‌بر دریافت تسهیلات بانکی، دریافت تسهیلات به‌طور موازی توسط حلقه‌های تولید، سهولت انحراف منابع مالی از چرخه تولید و ورود به سایر بازارها، نبود شفافیت کافی در فرآیند پرداخت تسهیلات و تشدید ریسک مطالبات غیرجاری بانک‌ها از جمله معایب این نوع تامین مالی است.

آذرمند در ادامه به ابزارها و روش‌های مختلف تامین مالی زنجیره‌ای به تشریح روش فاکتورینگ معکوس (Reverse Factoring) از طریق اوراق گام پرداخت و گفت: در این روش، فروشنده مواد اولیه به‌عنوان متقاضی شناخته می‌شود؛ همچنین یک‌بانک و یک‌خریدار هم به‌عنوان متعهد وجود دارد. خریدار به‌عنوان متعهد به بانک مراجعه می‌کند، اعتبارسنجی ‌می‌شود و ممکن است یک سقف اعتباری به اندازه نیازی که طی چند ماه یا یک‌سال آینده خواهد داشت، دریافت کند. هر بار که صورت‌حساب را به بانک ارائه کند، بانک به اندازه این صورت‌حساب، اوراق گام را صادر می‌کند ولی در اختیار خریدار قرار نمی‌دهد، بلکه در اختیار فروشنده قرار می‌دهد.

او به روش دیگر پرداخت و توضیح داد: فروشنده پس از این مرحله، سه‌راهکار پیش‌رو خواهد داشت. نخست آنکه این اوراق را تا سررسید نگه دارد. همچنین می‌تواند این اوراق را تنزیل کند و همچنین این امکان وجود دارد که بابت خرید مواد اولیه، همین ابزار را منتقل کند که این بهترین راهکار است. اوراق گام ابزاری است که هم دارای تضمین بانک است و هم قابلیت انتقال به هر میزان را دارد و می‌تواند ده‌ها بار بدون کارمزد منتقل شود. قابلیت دیگری که به نظر می‌رسد مهم است، قابلیت خردشوندگی است؛ یعنی اگر خریدار به میزان ۱۰‌هزار میلیارد تومان سقف اعتباری از بانک دریافت کند، هر بار که صورت‌حساب می‌آید، به همان میزان صورت‌حساب اوراق صادر کرده و در اختیار تامین‌کننده می‌گذارد.

آذرمند در ادامه توضیح داد: تامین‌کننده نیز ‌می‌تواند بخشی از این اوراق را صرف پرداخت مالیات کند یا بخش دیگری را بابت خرید گاز یا خرید مواد اولیه صرف کند. این اوراق کاملا قابلیت خردشوندگی دارند، در حالی که برای مثال ال‌سی قابلیت خردشوندگی ندارد. اگر بخواهیم با ضمانت‌نامه مقایسه کنیم، ضمانت‌نامه اساسا قابلیت انتقال ندارد یا در قیاس با چک، چک فاقد تضمین بانک یا قابلیت خردشوندگی است.

او گفت: دارنده جدید اوراق می‌تواند به بانک مراجعه و بابت واردات ارز خریداری کند که دستورالعمل این بخش نیز به بانک‌ها ابلاغ شده است. دارنده اوراق همچنین می‌تواند با صادرکننده توافق کند که اوراق گام را به صادرکننده منتقل و ارز موردنیاز خود را از صادرکننده خریداری کند. همچنین می‌تواند از بورس‌کالا خرید انجام دهد؛ چرا که امکان معاملات بورس‌کالا با استفاده از اوراق گام فراهم است. در این زمینه در حال اتصال سامانه‌های بانک مرکزی و بورس‌کالا هستیم که خرید و تسویه از طریق بورس‌کالا به صورت برخط انجام شود.


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید