تب تولید ماشین آلات معدنی شدت گرفت

تب تولید ماشین آلات معدنی شدت گرفت

در حالی تا ۲۰۳۲ بازاری به ارزش ۱۹۱.۵ میلیارد دلار برای تجهیزات معدن برآورد می شود که سازندگان ماشین آلات معدنی کشور بی ثباتی قوانین و نوسان قیمت مواد اولیه را مانع توسعه تولیدات خود می دانند.

بازار؛ گروه صنعت: طی سال های اخیر معادن کشور از پویایی قابل توجهی برخوردار شده اند و در این مسیر فعالان بخش با یکسری کمبودها مواجه هستند. به طوری که به گفته کارشناسان برخوردار نبودن از تکنولوژی روز دنیا از اصلی ترین مسائل پیرامون این صنعت است. این در حالی است که در حوزه معادن غالبا بحث تکنولوژی به ماشین آلات سبک و سنگین بر می گردد. در واقع ممنوعیت های وارداتی از یک طرف و فعالیت کم شرکت های سازنده این تجهیزات در داخل از سوی دیگر برای این صنعت محدودیت و چالش محسوب می شود.

اندازه بازار جهانی تجهیزات معدن در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۱۲.۷ میلیارد دلار بوده و انتظار می رود تا پایان ۲۰۳۲ به حدود ۱۹۱.۵ میلیارد دلار برسد

با این وجود به نظر می رسد بازار جهانی ماشین آلات و تجهیزات معدن روندی رو به رشد دارد به طوری که بر اساس آمارهای جهانی منتشر شده اندازه بازار جهانی تجهیزات معدن در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۱۲.۷ میلیارد دلار بوده و انتظار می رود تا پایان ۲۰۳۲ به حدود ۱۹۱.۵ میلیارد دلار برسد.

از سوی دیگر یکسری شرکت های سازنده ماشین آلات معدنی در کشور فعال هستند و به گفته خود این افراد اگر موانع پیش پای این تولید کنندگان رفع شود قطعا می توانند بخش قابل توجهی از نیاز بازار را تامین کنند.

امیر حسین امیری، مدیر فروش یک شرکت فعال در حوزه ماشین آلات معدنی و راه سازی در گفتگو با بازار در خصوص اصلی ترین چالش های تولید و فروش می گوید: در واقع همواره بحث تولید با چالش همراه است و شرکتی که تصمیم به تولید می گیرد خواه ناخواه با چالش مواجه می شود. به عنوان مثال یک چالش کلی الان بحث جابجایی ارز است و حتی با کشورهایی که بحث تحریم را با ما ندارند این مشکل هست. از سوی دیگر بحث تامین مواد اولیه را داریم و بحث نوسانات قیمت ها است که حتی در مورد محصولات و مواد اولیه که از داخل تامین می کنیم قیمت ها ثابت نیست.

نگاه ها به صنعت کوتاه مدت و مقطعی است

امیری افزود: ضمن اینکه نگاه ها بلند مدت نیست و در بحث تولید ماشین الات معدنی و راه سازی شرکت ها به یک دید بلند مدت و چند ساله نمی رسند و متاسفانه نگاه ها کوتاه مدت و مقطعی بوده است. لذا اگر بشود نگاه ها را بلند مدت کرد و شرکت ها یک برنامه ریزی ۱۰-۱۵ ساله داشته باشند و بر مبنای آن بتوانند پیش بروند بسیاری از مسائل کارشناسی تر پیش می رود.

این فعال حوزه ماشین آلات معدنی در پاسخ به این سوال که در حوزه ماشین آلات معدنی چقدر قابل رقابت در منطقه یا جهان است، گفت: تب تولید ماشین آلات معدنی در کشور ما از گذشته بود و در حال حاضر به دلیل تحریم های خارجی و حمایت از تولید داخلی این بحث شدت بیشتری گرفته است و شرکت های بیشتری وارد عرصه تولید شده اند. بنابراین این یک چرخ نوپایی است که شرکت ها دارند می چرخانند و اگرچه نمی توان گفت پا به پای کشورهای توسعه یافته در این زمینه پیش می رویم اما به هر حال شرکت ها شروع کرده اند و از نظر روند انتقال تکنولوژی و مهندسی معکوس روند خوبی است البته سرعت کم است.

او می گوید: به نظر بنده ارگان ها و سازمان ها باید پا پیش بگذارند تا کارها کارشناسانه تر پیش برود تا از این طریق انتقال تکنولوژی سریعتر صورت بگیرد و به شرطی که با کیفیت بالا و قیمت تمام شده مناسب عرضه شود، این محصولات بازارهای صادراتی خوبی دارند.

این فعال حوزه ماشین آلات معدنی همچنین در خصوص بازارهای مساعد صادراتی نیز می گوید: قطعا کشورهای همسایه درخواست بالایی دارند که بتواند از محصولات ایران استفاده کنند. به طوری که سال های گذشته مجموعه ما در بحث دیزل ژنراتور صادرات داشت و الان در حال ورود به صادرات ماشین آلات معدنی و لودرهای چرخ لاستیکی و بیل های چرخ زنجیری هستیم تا بتوانیم از کشورهای اطراف شروع کنیم و هر کشوری که این نیاز را داشته باشد قطعا جامعه هدف ما هستند.

فعال حوزه ماشین آلات معدنی و راه سازی: اگر شرایط را جوری فراهم کنند که قطعه سازان دستگاه به روز و با کیفیت داشته باشند روی تولید محصول نهایی هم تاثیر مثبتی می گذارد

ماشین سازان در هر حوزه ای غالبا با کیفیت محصولات قطعه سازی داخلی مشکل دارند و بخشی از کم و کسری های تولیدات خود را به این بخش مرتبط می دانند. این تولید کننده ماشین آلات معدنی در خصوص کیفیت قطعه سازی های داخلی نیز می گوید: باید بپذیریم که قطعه سازها هم مشکلات خود را دارند و بر فرض امسال با مشکل قطعی برق و گاز به طور خاص مواجه بودند. ضمن اینکه در حوزه ادوات به روز مشکل دارند؛ یعنی یکی از مشکلات بزرگ صنعت کشور این است که شرکت های قطعه ساز از دستگاه های روز دنیا استفاده نمی کنند و این باعث کُندی صنعت و کاهش کیفیت محصولات می شود، در واقع این خود باعث می شود که تولید کننده قطعه نتواند به موقع و با قیمت مناسب و کیفیت به من تولید کننده قطعه برساند.

او ادامه داد: بنابراین اگر شرایط را جوری فراهم کنند که قطعه سازان دستگاه به روز و با کیفیت داشته باشند روی تولید محصول نهایی هم تاثیر مثبتی می گذارد.

ناپایداری قوانین بانکی و گمرکی دست و پای تولید را بسته است

امیری در پاسخ به این سوال که با توجه به رونق گرفتن معادن کشور تولیدات حوزه ماشین آلات معدنی چه شرایطی باید داشته باشد که رضایت مشتریان را تامین کند نیز گفت: در دو سه سال اخیر نگاه به بخش معدن بسیار دقیق و کارشناسانه شده چون بخش پر پتانسیلی است. البته مهمترین بحث این است که مسائل کارشناسی پیش برود و مقطعی نباشد و شرکت ها بتوانند از این پتانسیل استفاده کنند. به نظر بنده یک برنامه ریزی بلند مدت بسیاری از مشکلات در این حوزه را حل می کند و رضایت فعالان معدن را نیز جلب می سازد.

او ادامه داد: متاسفانه در بحث مواردی همچون مسائل بانکی، گمرکی و استاندارد و غیره قوانین خیلی پایدار نیست و من تولید کننده با همه این موارد مواجه هستم. بنابراین اگر بخش دولتی به این بخش نامه ها نگاه ویژه تری داشته باشد و بیشتر با تولید کننده ارتباط داشته باشد برآیند بهتری در پی خواهد داشت.

این سازنده ماشین آلات معدنی همچنین در خصوص آنچه می توان برای آینده صنعت متصور شد نیز گفت: صنعت و معدن همیشه آینده روشنی داشته است به خصوص که در این حوزه کشور پرپتانسیل است و منابع زیادی داریم. اگر حمایت و برنامه ریزی باشد قطعا آینده روشن است البته باید بحث علمی مساله نیز در دانشگاه ها بنیادی تر پیش برود و این بخش را جذاب کنیم که سرمایه گذار خارجی هم وارد گود شود و کارهای مشارکتی بتوان انجام داد. در واقع با یک برنامه ۱۰ ساله در حوزه تولید آموزش و استخراج و کشف محصولات مرتبط می توانیم آینده خوبی داشته باشیم.


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید